P1010766

Bio ovoce a bio zelenina – a proč je kupovat..?

S bio ovocem a bio zeleninou to je takové zvláštní. Někdo biopotraviny nenakupuje vůbec, ale pro bio ovoce si přijde vždycky. Někdo dělá u nás v bioobchodě velký nákup pro rodinu, ale regál s bio zeleninou obejde naprosto bez zájmu. Jaké jsou tedy vlastně důvody pro nákup bio ovoce a zeleniny a co si o tom myslíme a co jíme my?

Všimla jsem si, že když dojde na ovoce a zeleninu, mnoho lidí přemýšlí tak, že „ na co kupovat drahé bio ovoce a bio zeleninu, jablko jako jablko, prostě si to konvenční pořádně umyji a je to“. Svým způsobem je to pochopitelné – když si kupujete bio sušenky nebo třeba bio kečup, kupujete je proto, že máte jistotu, že jsou z kvalitních surovin, bez nebezpečných éček, syntetických barviv, glukózo – fruktózového sirupu a podobných „výdobytků“ současného potravinářského průmyslu. Zato ovoce a zelenina se z ničeho neskládají, nemíchají, nic se do nich nepřidává… Co je na nich teda vlastně bio?

Když to hodně zestručníme, existují dva hlavní důvody proč kupovat bio zeleninu a bio ovoce. Jeden z nich je přínos pro životní prostředí, druhý je přínos pro naše zdraví. Biozemědělci pěstují v souladu s přírodou, jejími cykly a podle přirozených přírodních zákonů. Půda, kterou obhospodařuje biozemědělec nebude na rozdíl od půdy, na které se pěstuje konvenčním způsobem za dva roky „mrtvá“ a zdevastovaná. V bio zemědělství se nepoužívají nebezpečné chemikálie k podpoření růstu, nehnojí se syntetickými látkami, nevytváří se monokultury, škůdcům se brání přírodními prostředky a potraviny se sklízí až když jsou zralé. Jaké konkrétní rozdíly jsou v pěstování konvenčním a bio si můžete přečíst třeba v našem článku o banánech.

Jedinou výhodou konvenční zeleniny a ovoce tedy zůstává jejich cena. V některých případech může jít až o násobky, záleží na konkrétní plodině a také na tom, zda je sezónní, dovážená atd. Dobrou zprávou je však to, že cenové rozdíly se spíše zmenšují, a pokud se zaměříme např. na českou sezónní produkci, tak zde už rozdíly v ceně nejsou vůbec tak citelné, dokonce se někde téměř překrývají.

Je myslím jasné, že produkty pěstované bez chemie jsou zdravější a pro naše tělo přínosnější, než umělohmotné ovoce a zelenina pěstované v igelitu, neustále stříkané chemií a zrající pod žárovkami. Takové plody nám totiž asi mnoho vitamínů nedodají, vždyť z čeho by je vzaly?

Protože hlavně zelenina by měla být jednou z hlavních složek našeho jídelníčku, měli byste se při nákupu určitě zajímat o její původ a způsob pěstování. Označení bio by Vám v tom mělo být nápomocné, protože k tomu, aby mohl zemědělec prodávat své výpěstky označené známkou „bio“, musel splnit přísná kritéria a prokázat kvalitu svých produktů. Bioprodukty jsou také pod mnohem přísnější kontrolou než ostatní potraviny.

Dosažení bio certifikace je však administrativně náročné a pro některé zemědělce je to pouze formalita, spojená s nemalými výdaji, kvůli kterým dochází ke zdražení koncového produktu. Proto existují i farmy, které pěstují podle zásad ekologického zemědělství (= tvorba biopotravin), ale nálepku bio nemají. Takové potraviny mohou být levnější než ty bio a jsou srovnatelně kvalitní.

Jak tedy zjistit zda kupujete zdravou potravinu? Nejlépe tak, že se budete hlouběji zajímat o její původ a vznik. Na které farmě vznikla tato zelenina? Co farmář, je možnost ho osobně poznat? Hraje si na schovávanou nebo je ochoten pozvat zvídavého zákazníka na svou farmu a ukázat mu jak pěstuje? Možná to pro někoho může být trochu překvapivé, ale takoví farmáři skutečně existují, a to jak s bio certifikací, tak bez ní. Prodávají kvalitu a stojí si za tím, takže se nebojí pozvat koncového

zákazníka k sobě na farmu třeba na rodinný výlet. A navíc – čím více lidí se bude zajímat o to, kdo je „jejich farmář“ a jak pěstuje, tím více také poroste kvalita potravin na trhu. Schválně se zkuste v obchodě, kde nakupujete ovoce a zeleninu zeptat, kde potraviny vyrostly a za jakých podmínek.

My v BioKoloniálu bereme otázku kvality naší zeleniny a ovoce velmi vážně. Se všemi našimi českými farmáři se osobně známe, zajímáme se o jejich práci, o to co pěstují, jak to pěstují, jak s tím zachází při sklizni, jak se jim daří. U zahraničních produktů se s farmáři samozřejmě osobně neznáme, o to více se snažíme komunikovat s naším dodavatelem a nic nenechat náhodě. Prostě děláme všechno proto, abyste se nemuseli bát u nás cokoliv koupit a mohli to bez obav dát svým dětem :-)

Štítky:, ,

Napsat komentář

Je potřeba být přihlášen.

powered by WordPress developed by Ondřej Kolafa