
Farmářské potraviny
Označení „farmářské potraviny“ má dnes mnoho produktů. Jedná se totiž o štítek, který nemá žádná pravidla, jaká by musel splnit. Narozdíl od bio, veganských či bezlepkových potravin. Za farmářskou potravinu se tedy může označit skoro vše. Když se nad tím totiž zamyslíme, tak i velkochov je farma. Ale určitě to není ta farma, kterou má člověk na mysli, když si kupuje farmářské potraviny.
Pro nás v BioKoloniálu je jídlo více než pouhý produkt. Jedná se o potravu pro naše tělo, o výživu. Správná farma by se měla držet určitých zásad, ať už etických, hygienických, či mnohých dalších. Naši dodavatelé jsou totiž opravdoví farmáři, kteří své jídlo znají a věnují se své práci tělem i duší. Když děláte věci s nadšením a láskou, tak je to poznat. Všechno co děláme by nás mělo bavit, a u produkování potravin to platí dvojnásob. Věříme totiž, že jídlo nestačí pouze vyprodukovat, ale záleží také na tom, jak je s ním nakládáno. Jakým způsobem se vytváří, prodává a konzumuje.
Pokaždé, když vybíráme nové potraviny do našeho krámku, se snažíme dbát na kvalitu. Snažíme se dbát na to, aby naše zboží mělo hlubší smysl, než jen prodejní. Z velké části se snažíme o biokvalitu, lokálnost a také aby bylo zboží zdravé. Na trhu je totiž nepřeberné množství produktů, ale jen malá část z nich je opravdu dobrá. Je tedy důležité, aby domácí bylo opravdu domácí. Je důležité, aby farmářské opravdu něco znamenalo. V žádném případě vám nechceme nabízet něco, čemu bychom sami nevěřili.
Znát své zboží
Dáváme si práci s tím, abychom své zboží znali. Většina našich dodavatelů farmářských produktů jsou malé rodinné podniky. Například naše mléčné produktu nám dovávají lidé z rodinné kozí farmy v Pěnčíně, farmy BioVavřinec rodiny Šmakalů, nebo kozí farmy Dvůr Ratibořice. Všechny tyto farmy jsou na své produkty pyšné a dávají do toho opravdu vše. Také z toho důvodu je možné je čas od času navštívit. Pořádají exkurze pro školy, ale i jednotlivce, kteří mají zájem opravdu vidět, jak to na farmě funguje.
Vejce například bereme jen a pouze v biokvalitě, a to z Biofarmy Skřivánek ze Šumavy. U vajec obzvláště je důležité dbát na kvalitu. Na trhu je jich totiž mnoho, které se jako „farmářské“ pouze tváří.
I u pečiva je tomu podobně. Například tmavé pečivo automaticky neznamená, že je zdravé. Mnoho pekařů ho pouze přibarvuje a chleby pak budí dojem, že jsou celozrnné. Naše pečivo je opravdu celozrnné a pečené z pravého kvásku. Mezi naše pekaře patří celožitná řemeslná Koláčkova pekárna, biostatek Tilia a celozrnná a bezlepková pekárna Davida Dvorníka. Velkým dodavatelem je také Alrichovo pekařství. Od nich odebírámé chléb, dalamánky, křupavý chléb a hlavně velmi oblíbené kiše, pizzy a koláče. Jsou to poctiví pekaři, kteří znají svou profesi.
Obzvláště v dnešní době je slovo farmářské potraviny velmi nadužíváno, někdy dokonce až zneužíváno. Je tedy nutné dát si opravdu velký pozor, co nakupujete. Většinou si stačí přečíst složení, případně jednou ochutnat, a sami si rychle uděláte obrázek. Lidské smysly totiž nelžou. Je ale nutné vše změřit přísným pohledem, protože obaly potravin mohou být často zavádějící.
Štítky:farma, farmářské potraviny, jídlo, mléko, pečivo, vejce