P1010663

Celozrnné vánoční ořechové čtverečky

Máme před sebou čtvrtou adventní neděli a proto jsme i my strávili posledních pár dní ve znamení vánočních příprav. Pečení cukroví je moje oblíbená činnost, protože byt při tom nádherně voní, navíc si k tomu pustím koledy a je cítit, že Vánoce se už opravdu blíží. Pokud budete mít o víkendu ještě čas a chuť, zkuste si upéct mé oblíbené vánoční čtverečky, myslím, že vás nezklamou.

Ačkoliv během roku se snažíme cukru pečlivě vyhýbat, přiznávám, že o Vánocích to tolik nehrotíme. Ještě se mi nepovedlo vytvořit opravdu dobré cukroví, které by chutnalo všem členům rodiny a které by neobsahovalo vůbec žádný cukr. Nicméně oproti původní receptuře jsem cukru významně ubrala a nahradila ho alternativami. Pokud jste ale zvyklí na klasické sladkosti, možná by Vám cukroví takhle připadalo málo sladké, takže si klidně do těsta i do náplně trochu cukru přidejte.

Lahodné vánoční čtverečky

Budete potřebovat:

Těsto:

300 g hladké špaldové mouky

140 g mletých vlašských ořechů

70 g panely (sušená třtinová šťáva)

3 rovné lžíce tekutého medu (pokud máte zkrystalizovaný nechte ho opatrně rozehřát ve vodní lázni; jedna vrchovatá lžíce zkrystalizovaného medu po rozehřátí vytvoří asi tři lžíce tekutého)

200 g tuku (podle vašich preferencí to může být třeba máslo, ghí,  kokosový tuk… )

půl lžičky skořice

Náplň:

200 ml meruňkové marmelády (doporučuji naši meruňkovou bioládu od Koldokolu, neobsahuje cukr a je výtečná)

100 g mletých vlašských ořechů

2 lžíce rumu kvůli vůni :-)

jablečný koncetrát nebo nějaký sirup na případné doslazení

Čokoládová poleva:

200 g čokolády na vaření

30 g rostlinného nebo jiného tuku

strouhané oříšky na dozdobení

Postup:

Nejprve si připravte těsto – smíchejte všechny suroviny a těsto propracovávejte dokud z něj nebude kompaktní bochánek. Tuk si buď nechte předem „povolit“ mimo lednici nebo ho ztuhlý do těsta nastrouhejte na hrubším struhadle.Těsto nechte chvíli odpočinout v lednici – můžete i do druhého dne, v takovém případě si ho ale vyndejte minimálně hodinu před plánovaným pečením.

Těsto vyválejte na podobnou tloušťku jako když děláte linecké a vykrajujte z něj čtverečky (nebo i jiné tvary, jak je libo). Při válení je nutné těsto hodně podsypávat moukou, aby se netrhalo a nelepilo k podložce.

Čtverečky pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 5-8 minut – tak aby byly akorát do růžova, a nechte je vychladnout.

Potom si připravte náplň – smíchejte marmeládu, oříšky a rum a důkladně promíchejte. Hotovou náplň ochutnejte a podle chuti doslaďte sirupem a znovu promíchejte.

Náplň dejte do dortové zdobičky a nastříkejte na jednu polovinu čtverečků a druhou polovinou přiklopte. Slepené čtverečky dejte odpočinout do chladu a další den nebo i po pár dnech je po jednom namáčejte vrchní stranou do čokoládové polevy a dozdobte strouhanými ořechy nebo dle fantazie.

P1010657P1010663

 

Štítky:, ,

Napsat komentář

Je potřeba být přihlášen.

powered by WordPress developed by Ondřej Kolafa