P1020651

Variace na velikonoční nádivku aneb vegetariánský velikonoční nákyp s kopřivami.

Ráda dodržuji tradice (obzvláště co se týká jídla) a proto u nás o Velikonocích nesmí chybět nádivka s kopřivami. Klasická nádivka s uzeným masem a pečivem ale není zrovna náš šálek kávy, proto mám vlastní variantu z ječných krup. Není sice úplně klasická, ale je moc dobrá, jednoduchá, a protože je bezmasá, hodí se i dnešnímu jídlu, které má být stále postní.

Budete potřebovat:

1 hrnek ječných krup (neuvařených)

1 balíček uzeného tofu

2 cibule

3-4 stroužky česneku

2 velká vejce (ale nemusí být, pokud chcete nádivku veganskou)

Asi 5 lžic ovesných vloček

Kopřivy nebo jiné zelené lupení

Sůl, pepř, olej, koření dle chuti

 

Postup:

Kroupy si uvařte dle návodu, můžete je vařit s řasou kombu, kterou potom nakrájíte a přidáte do nákypu. Cibuli nakrájejte na větší kousky a zpěňte na oleji. Po chvíli přidejte na plátky nakrájený česnek a na kostičky nakrájené uzené tofu. Smažte do zlatova, jen dejte pozor, aby se vám nepřipálil česnek.

Mezitím dejte kopřivy do hrnce a spařte je – zalijte je horkou vodou a potom slijte. Kopřiv jsem měla asi tak plný igelitový sáček – víc jsem jich pod sněhem nevyhrabala – a připadalo mi to málo zelené, tak jsem musela do nádivky přidat ještě medvědí česnek. Nicméně množství zeleného je na každém, pro někoho je to hlavní složka, pro někoho stačí trocha petrželky.

Uvařené kroupy smíchejte s cibulkou, česnekem a tofu, přidejte pokrájené spařené kopřivy nebo jiné zelené (pokud dáváte např. medvědí česnek, kudrnku, naťovou cibulku apod., tak to spařovat nemusíte, kopřivy spařuji, aby mě nepálily při krájení), vklepněte 2 vejce a zahustěte pár lžícemi ovesných vloček. Směs pořádně promíchejte, osolte, opepřete a nechte chvíli stát, aby vločky nasákly vlhkost.

Pekáček si vymažte olejem, naplňte směsí a dejte péct do trouby (cca 180 stupňů 45 minut). Ke konci můžete povrch ještě trochu potřít olejem, aby se udělala zlatavá kůrka.

Nádivku podávejte s pickles, kyselým zelím nebo okurkou.

Dobrou chuť.

P1020651

Štítky:

Napsat komentář

Je potřeba být přihlášen.

powered by WordPress developed by Ondřej Kolafa